Vostok

Vostok

Vostok (Russisch: Восток, betekenis: oosten) werd in 1942 in opgericht in Chistopel, Rusland. De naam Vostok werd echter pas vanaf de jaren 60 gebruikt. Het bedrijf heeft in haar bestaan verscheidene modellen geproduceerd, maar staat voornamelijk bekend om haar Komandirskie modellen en Amphiba modellen (ook wel Amphibian genoemd), welke ook veruit het meest uit de productie zijn gerold.

Deze blog is geschreven door Mantequilla Stotch.

Vostok (Russisch: Восток, betekenis: oosten) werd in 1942 in opgericht in Chistopel, Rusland. De naam Vostok werd echter pas vanaf de jaren 60 gebruikt. Het bedrijf heeft in haar bestaan verscheidene modellen geproduceerd, maar staat voornamelijk bekend om haar Komandirskie modellen en Amphiba modellen (ook wel Amphibian genoemd), welke ook veruit het meest uit de productie zijn gerold.

De Komandirskie is een militair model en in de meeste gevallen uitgevoerd met een draaibare bezel. De Amphibia is in uiterlijk vergelijkbaar met de Komandirskie en in sommige gevallen vrijwel hetzelfde. De onderdelen van deze twee modellen zijn dan ook onderling uitwisselbaar. Het voornaamste verschil zit hem in de waterdichtheid. De Amphibia is namelijk een waar duikershorloge geschikt voor het betreden van diepe wateren. Beide modellen zijn beschikbaar met allerlei verschillende soorten wijzerplaten, bezels en kasten. Ook zijn er veel originele onderdelen en aftermarket onderdelen zoals bijzonder uitgevoerde bezels en wijzerplaten verkrijgbaar. Hierdoor worden deze horloges vaak gemod door liefhebbers. Vooral de bezel mod is erg populair, gezien het verwisselen van de bezel erg makkelijk gaat: je krikt de oude bezel los met iets plats, zoals een mes, en drukt vervolgens met je duimvingers de nieuwe bezel vast. De kast is in de meeste gevallen 40mm breed (de kroon niet meegerekend) en de lugmaat 18 mm. Er zijn verschillende soorten uurwerken ontworpen voor deze horloges: van een 17 jewels handopwinder tot een 32 jewels automatisch uurwerk. Wat al deze uurwerken met elkaar gemeen hebben, is dat ze zijn gebouwd met oog op een lange levensduur.

Vostok is ook zeer geliefd door haar zeer sterke prijs-kwaliteitverhouding. De Komandirskie is al vanaf +/- 30 euro te verkrijgen en de Amphibia vanaf +/- 50 euro. Laat je echter niet misleiden door deze lage prijzen. Van lage kwaliteit zijn ze absoluut niet! Zelfs wanneer je met een SUV van 2 ton over een Komandirskie rijdt, zoals gedemonstreerd aan het einde van de video hieronder, zal dit horloge probleemloos blijven functioneren.

Voor duiken is de Amphiba ondanks de lage prijs ook werkelijk geschikt. Probleemloos weet het diepten van wel 200 meter te overmeesteren. De vroege Amphibia modellen konden zelfs een diepte van 300 meter aan. Deze modellen werden dan ook in het Sovjettijdperk gebruikt door beroepsduikers. Daarnaast werden de militaire Komandirskies geproduceerd voor het Sovjetleger. Deze oude modellen zijn te herkennen door de opdruk “ЗАКАЗ МО СССР” onderaan de wijzerplaat wat “bestelling Ministerie van Defensie Sovjet-Rusland” betekent. Deze zijn tegenwoordig erg gewild onder de verzamelaars. Overige producties uit het Soviettijdperk hebben de opdruk “СДЕЛАНО В CCCP” (=“gemaakt in Sovjet-Rusland”). Moderne producties na het Sovjettijdperk hebben de opdruk “СДЕЛАНО В РОССИИ” (=“gemaakt in Rusland”).

Vostok horloges worden vaak vergeleken met het Russische AK-47 geweer. Dit geweer staat bekend als niet bijzonder accuraat, maar zeer duurzaam. Hetzelfde geldt voor de Komandirskie en Amphibia. Deze horloges houden de tijd niet bijzonder accuraat bij. Twintig seconden afwijking per dag voor een nieuwe Vostok is dan ook niet vreemd. De kwaliteit daarentegen is oerdegelijk. Volgens de fabrieksopgave hoeven de uurwerken in deze horloges slechts om de 10 jaar een beurt te krijgen. Deze uurwerken staan bekend als ware werkpaarden.

Vostok heeft naast de bekende Komandirskie en de Amphibia modellen ook veel kleinere en slanker vormgegeven horloges geproduceerd. Deze modellen hebben echter geen bijzondere modelnamen toegewezen gekregen. Verder heeft Vostok nog een aantal modellen gelijkend aan de Komandirskie/Amphibia, zoals de Neptune en de Generalskie. Deze zijn in veel kleinere aantallen geproduceerd. In het begin van de 21ste eeuw introduceerde Vostok haar K43 collectie; een moderne kopie van de Kirovskie K-43 uit de jaren 40. In 2004 is Vostok uurwerken gaan leveren aan het bedrijf Koliz Vostok in Litouwen voor het nieuwe merk Vostok Europe. Later is dit bedrijf Seiko uurwerken gaan gebruiken. Vostok heeft in 2006 ook een dochtermerk opgericht, genaamd Amphibian. Zoals de naam het al verklapt, is dit merk gericht op duikershorloges.

Volgens zekere bronnen heeft Vostok in 2010 haar faillissement aangevraagd. Nieuwe horloges van Vostok zijn vandaag de dag echter nog ruim beschikbaar en de productie ervan is dan ook hoogstwaarschijnlijk niet stopgezet.