Seiko ‘Turtle’ Prospex [PRIMEUR]

Seiko ‘Turtle’ Prospex [PRIMEUR]

Een aantal weken geleden verspreidde zich het gerucht dat er een nieuwe model Seiko uit zou komen. Op deOostenrijkse website van Seiko stonden namelijk 4 nieuwe modellen onder het kopje ‘turtle’. Dat is al op z’n minst merkwaardig, want ‘turtle’ is een bijnaam die Seiko liefhebbers aan de kastvorm – of model – van de vintage Seiko 6309/6306 gegeven hebben. Het zou voor het eerst zijn dat Seiko zelf een bijnaam gebruikt voor het model, in plaatst van voor deze ‘Seiko Prospex Diver’ of simpelweg het serienummer te gebruiken. Maar dat is slechts het begin: nergens anders zijn foto’s van deze nieuwe Seiko’s uit de prospex serie te vinden op onderstaande foto’s na. Wellicht hebben we hiermee zelfs een primeur: verderop zul je de eerste real-life foto’s van de Seiko Prospex Diver ‘Turtle’ vinden.

Deze blog is geschreven door Robin Sagehomme.

Een aantal weken geleden verspreidde zich het gerucht dat er een nieuwe model Seiko uit zou komen. Op de Oostenrijkse website van Seiko stonden namelijk 4 nieuwe modellen onder het kopje ‘turtle’. Dat is al op z’n minst merkwaardig, want ‘turtle’ is een bijnaam die Seiko liefhebbers aan de kastvorm - of model - van de vintage Seiko 6309/6306 gegeven hebben. Het zou voor het eerst zijn dat Seiko zelf een bijnaam gebruikt voor het model, in plaatst van voor deze ‘Seiko Prospex Diver’ of simpelweg het serienummer te gebruiken. Maar dat is slechts het begin: nergens anders zijn foto’s van deze nieuwe Seiko’s uit de prospex serie te vinden op onderstaande foto's na. Wellicht hebben we hiermee zelfs een primeur: verderop zul je de eerste real-life foto’s van de Seiko Prospex Diver ‘Turtle’ vinden.

Turtle?

Dat is een koosnaampje onder verzamelaars voor de Seiko 6309 derde generatie duiker serie, met een zogenaamde ‘cushion case’ die geproduceerd is tussen 1976 en 1988. Voor die tijd had dit horloge, bovendien 150m waterdicht, een grote diameter (48mm incl. kroon). Tegenwoordig is dit model erg geliefd onder (vintage) Seiko liefhebbers. Héél erg zelfs. Helaas zijn, zoals met veel vintage horloges, de specificaties niet zo solid als die van hedendaagse exemplaren. Seiko speelt daar voor het eerst slim op in door met een re-issue te komen: De Seiko Prospex ‘Turtle’. Hieronder zie je een vintage Seiko 6309 (Credit: Rob Chan).

De nieuwe Seiko Duiker

Dus, waar gaat die hype nou om? Dat ga ik je nu vertellen. Dit zou wel eens de nieuwe SKX007 kunnen worden. Er gaat al een tijdje een gerucht rond dat de productie van de SKX007 zou stoppen, en dit horloge dan dé opvolger zou zijn. De Seiko SKX007 heeft ondertussen een cultstatus onder de liefhebbers verovert als dé ‘bang-for-your-buck’ watch. Velen hebben of hadden, inclusief ikzelf, een skx. Seiko heeft deze de afgelopen 10 jaar gigantisch veel verkocht.. Seiko brengt hoogstwaarschijnlijk met dit horloge de nieuwe ultimate beater uit die naar alle waarschijnlijkheid zelfs heritage heeft. Zie hier, de nieuwe Seiko! Er zijn tot nu toe vier modellen verschenen. Blauw (SRP773K1), Zwart (SRP777K1), Zwart/Goud (SRP775K1) en (traditiegetrouw) Pepsi (SRP779K1).

Allereerst valt me op dat de term “Prospex X" op de wijzerplaat te vinden is. Dit is iets wat Seiko op meer modellen doet de laatste tijd en hierover zijn de meningen verdeeld. Ikzelf vind het tekentje niet lelijk, maar had liever wat meer rust gehad op de wijzerplaat. Onder de X vinden we ‘Automatic’ en ‘Diver’s 200M’, wat meer gelijkend is op wat we bij de skx007 vinden. In de Turtle zit de 4R36: het nieuwe handopwindbare, automatische, hacking, 24 Jewels uurwerk met maar liefst 41 uur gangreserve. Met hacking gelukkig en bovendien handopwindbaar wat een grote verbetering is ten opzichte van de 7S26 en de 4R36. Deze exemplaren vinden we bijvoorbeeld ook al in verschillende nieuwe tweede generatie Monsters.

Kortom: een werkpaard uit de Seiko stal, maar dan nóg beter. Het enige argument wat je tegen de skx007 nog kon inbrengen in vergelijking met zijn collega horloges, was het uurwerk. Veel mensen vinden non-hacking tegenwoordig hinderlijk bij het gelijkzetten van een automatisch uurwerk. Veel verzamelaars dragen hun horloges niet elke dag en vinden opwinden wel zo fijn. Ik vind de ‘seiko swing’ erbij horen en ook haar charmes hebben.

De wijzerplaat is een mix van de skx-serie en de oude 6309. De 12-6-9 uurindexen hebben een uitlopend puntje, en de 12 is gesplitst, traditiegetrouw naar de vintage Seiko. Op 3 vinden we day/date, maar ook hier iets opvallends en interessants: de Romeinse II, die natuurlijk refereert naar het verleden. Dit hebben we al geruime tijd niet gezien van Seiko.

Zowel de inner bezel als de uni-directional 120 click bezel zijn niets nieuws. Een mooi detail, en verbetering ten opzichte van de oudere skx serie, is de lumebrit dots op de wijzerplaat. Op de volgende foto is dit erg mooi te zien! Deze geven een extra 3d look en ik ben oprecht benieuwd naar de lume.

Dat brengt ons meteen naar twee andere interessante punten: De kroon lijkt een vernieuwde versie maar na een tweede, grondige aanschouwing, zie ik toch overeenkomsten met de Signed S kroon. Dit is een kroon die we wel al kennen, maar die nog niet heel vaak de revue heeft gepasseerd. Niet verkeerd als je het mij vraagt, ookal vind ik die dikke zwarte S op de kroon maar niks. Anderzijds is de ruimte tussen de bezel en de kast nagenoeg perfect!

Om nog even bij het metaal en de kast te blijven; iets opvallends ten opzichte van de originele turtle en de skx serie duikers is dat de nieuwe seiko drilled lugs gaat krijgen. Dat wil zeggen: gaten in de kast wat het makkelijker maakt je banden te verwisselen. Dat is goed nieuws, want de skx-serie vind ik persoonlijk enorme bandenswappers. Jubilee, Engineer, Oyster, Super Oyster, Strapcode, Mesh, Nato, Zulu, leer en rubber... hij kan het allemaal hebben. En als ik de eigenaren van de originele 6309 mag geloven, geldt dat voor deze ook. Dus wat dat betreft: goed nieuws voor de bandenswappers onder ons!

Naast de metalen band zal hij ook met rubberen band vekrijgbaar worden. Veel mensen waren geen fan van de oude rubberen waves band van Seiko. Hierop heeft Seiko wederom een antwoord. De band zou van zachter rubber zijn, zodat deze soepeler te verstellen valt en een hoger draagcomfort heeft. Ik moet zeggen, de nieuwe band ziet er absoluut strak uit, ookal kan hier ook niet goed over geoordeeld worden met het beperkt aantal foto's die verscenen zijn. Zucht, we zullen toch écht nog even moeten wachten... Over draagcomfor kunnen we sowieso nog weinig zeggen. Hoe valt de cushion case? Hoe draagt hij op de nieuwe rubberen band? Hoe valt de grootte van de kast, 44,3mm? Helaas zijn dat vragen die we (nog) niet volmondig kunnen beantwoorden...

Daarentegen vind ik de prachtige cushion case wel wat minder aantrekkelijk hierdoor. Hij mist de streamline doordat hij aan beide kanten een onnatuurlijk ogend gat heeft. Hierbij moet wel gezegd worden dat hierover lastig te oordelen valt gezien er slechts een beperkt aantal foto’s zijn verschenen. Een ander detail is de achterkant: dit is een ‘tsunami’ schroefdeksel zoals we al kennen van de skx serie duikers. Prettig en kwalitatief gezien gewoon goed!

Al met al ben ik zeer benieuwd en kan ik niet wachten tot ik er een kan bemachtigen. De prijs? Dat is nog even afwachten. MSRP in Mayalsia wordt 430€ op staal en 385€ op rubber. Maar, mijn gevoel zegt dat daar nog wel een flinke hap uit gaat op het moment dat hij hier verkrijgbaar gaat worden. Dat is sowieso nog maar even afwachten, want hoogstwaarschijnlijk gaat deze niet onder de kerstboom liggen maar word het op z’n vroegst Januari. Helaas nog even wachten dus, maar waarschijnlijk zeker het wachten waard! Kortom: De verwachtingen voor dit exemplaar zijn hoog gespannen.