Rolex

Rolex

Rolex is actief op allerlei platformen waaronder YouTube. Dit merk weet zich op spectaculaire wijze te presenteren als zijnde hét horlogemerk voor golfers, onderzoekers en duikers. Daarbij is het niet te bescheiden om ‘de grote jongens’ te benaderen om even iets over het merk te vertellen. Hieronder staat een video waarbij ze een kijkje in de eigen keuken geven. Natuurlijk is de vraag in hoeverre deze video die stamt uit 2012 nog relevant is met opkomende innovatieve technieken, maar toch geeft het een beeld van ‘het hart’ van Rolex.

Facts & Figures

Jaar van oprichting: 1905 Door wie: Hans Wilsdorf & Alfred Davis Omzet: 3$ Miljard Slogan: "A crown for every achievement" Vanwaar de naam? Betekenisloos, maar sommigen menen dat het is afgeleid van 'Horlogerie Exquise' Bijzonderheden? Rolex was de eerste in 1946 die een horloge ontwikkelde waarbij naast de tijd ook de datum werd aangegeven. Logischerwijs kreeg dit horloge de naam 'Rolex Datejust'.
Rolex is actief op allerlei platformen waaronder YouTube. Dit merk weet zich op spectaculaire wijze te presenteren als zijnde hét horlogemerk voor golfers, onderzoekers en duikers. Daarbij is het niet te bescheiden om 'de grote jongens' te benaderen om even iets over het merk te vertellen. Hieronder staat een video waarbij ze een kijkje in de eigen keuken geven. Natuurlijk is de vraag in hoeverre deze video die stamt uit 2012 nog relevant is met opkomende innovatieve technieken, maar toch geeft het een beeld van 'het hart' van Rolex.

 

Rolex heeft altijd al de reputatie gehad als de 'betrouwbaarste' partner in expedities. Het is geen geheim dat het merk dit ook zelf propageert en blijft werken aan vernieuwde technieken om in de meest barre omstandigheden de beste prestaties te bewerkstelligen.

 

GMT-Master

Dit type is gemaakt in 1955 met als doel om te voldoen aan de behoeftes van piloten. Zij zijn immers zeer afhankelijk van een goed functionerend horloge dat ook op grote hoogte met de beste precisie de tijd weergeeft. Het beschikt over een dynamische bezel met een 'timeline' van 24 uur. Dit maakt het mogelijk om in drie verschillende tijd zones de tijd te lezen waarbij je er twee tegelijkertijd kunt aflezen.

Explorer

De Rolex Explorer horloges zijn robuust, onverwoestbaar en uitermate geschikt voor de ontdekkingsreiziger (zoals je waarschijnlijk al uit de naam had kunnen afleiden). Dit horloge is vervaardigd uit staal wat de solide toestand verklaart. Het is overigens geen horloge dat lauter geschikt is voor brede polsen, want het heeft een 39mm band. Uniek is de veer die is vervaardigd uit blauw Parachrom met het Calibre 3132 mechanisme. De wijzerplaten zijn bij dit model vaak in zowel zwart als wit beschikbaar. In vergelijking met de Yacht-Master is dit type net een tikkie goedkoper. Dit type is gemaakt om grote schokken en hevige temperatuursverschillen te kunnen weerstaan. Onder andere de kroon is extra beschermd. Voor de exotische ontdekkingsreiziger die onderzoek doet in vulkanen e.d. kan je met behulp van de 24-uursindicatie achterhalen of het dag of nacht is. In vulkanen is het immers niet makkelijk te achterhalen wat de toestand in de bewoonde wereld is.

Rolex Yacht-Master

Heel veel eigenaren van dit horloge zullen het niet zozeer nodig hebben, aangezien het oorspronkelijk niet bedoeld was voor op een jacht. Nee, integendeel, de simpele zeiler zou gezegend moeten zijn met dit prachtklokje dat hem in staat zou stellen om in hevige stormen de tijd die hij/zij aflegt vanaf de ene locatie naar de andere (bijvoorbeeld tussen boeien) te registreren. De reden dat hij veelal als 'casual' watch wordt gedragen, komt omdat het een opvallend ergonomisch en handig horloge is. Dit type werd in 1992 (dus relatief laat pas) door Rolex ontwikkeld.

Rolex Submariner

Dit horloge is vaak het eerste horloge waarmee een beginnend Rolex liefhebber in contact komt. De lunette heeft een grote mate van krasbestendigheid, een Oysterlock gesp en een vernieuwend Glidelock systeem met als gevolg dat het bandje zeer eenvoudig af te stellen is op jouw pols. Leuk extraatje: de 'lume' functie waardoor je ook 's avonds de tijd kunt aflezen.

Rolex Datejust

Dit horloge is uniek, omdat het in 1945 als eerste horloge werd ontwikkeld dat bovendien over een 'datum functie' beschikte. Daarbij had het eerste model slechts een diameter van 36 millimeter. Daarbij kreeg dit horloge extra publiciteit op moment dat Chuck Yeager met dit horloge door de geluidsbarrière heen brak. Dit horloge ziet er naar mijn mening nog iets meer 'vintage' uit, terwijl het natuurlijk wel over de modernere functionaliteiten beschikt.

Rolex Daytona

Dit horloge had als inspiratiebron de racesport. Het was dan ook voornamelijk bedoeld als horloge voor racers en enthousiastelling. Zo heeft Rolex ook een 24-uurs race-evenement georganiseerd dat de naam droeg van dit horloge. Persoonlijk vind ik het een iets te uitbundig uitziend horloge. Toen het horloge voor het eerst verkocht werd, was het zeer goedkoop in vergelijking met andere modellen. Zo werd de eerste variant verkocht voor 210 dollar ex. btw. Ondertussen zijn die modellen het veelvoudige waard van de oorspronkelijk prijs.

Een paar duizend euro lichter, maar een gruwelijke horloge ervaring rijker. Rolex horloges zijn toch wel de horloges die het meest tot de verbeelding spreken. Een succesvolle zakenman wordt al snel geassocieerd met een Rolex. Dit horlogemerk heeft de meeste credits/autoriteit op dit vakgebied, omdat het simpelweg de meest befaamde historie heeft. Daarentegen vind ik het wel kwalijk dat dit merk een raar soort reputatie lijkt te krijgen doordat er tegenwoordig ordinaire/decadente wedstrijden zijn (zoals zeilwedstrijden) waarbij de winnaar een Rolex wint die hij vervolgens in het water moet gooien. Dat is dan ook de reden dat veel mensen menen dat Rolex is bedoeld voor de top class die het voornamelijk als pronkstuk gebruikt. Ik deel die mening niet, omdat iedere Rolex een kunstwerkje an sich is en het intern uitstekend in elkaar zit.