Horloge Replica's

Horloge Replica's

In deze eerste blog wil ik het fenomeen ‘horloge replica’s’ uitvoerig bespreken. Mijn mening over de aanschaf van replica’s is de afgelopen jaren namelijk veranderd. Horloge replica’s zijn horloges die sterk lijken op authentieke exemplaren maar in feite slechts namaak-versies zijn. Deze horloges worden vaak in Aziatische landen geproduceerd zoals in China. De kwestie omtrent replica horloges is altijd al een controversiële kwestie geweest. Enerzijds is er een groep die beweert dat het stimuleren van de markt van replica horloges een slechte zaak is, omdat het een vorm van merkschade is.

In deze eerste blog wil ik het fenomeen 'horloge replica's' uitvoerig bespreken. Mijn mening over de aanschaf van replica's is de afgelopen jaren namelijk veranderd. 

Horloge replica's zijn horloges die sterk lijken op authentieke exemplaren maar in feite slechts namaak-versies zijn. Deze horloges worden vaak in Aziatische landen geproduceerd zoals in China.

De kwestie omtrent replica horloges is altijd al een controversiële kwestie geweest. Enerzijds is er een groep die beweert dat het stimuleren van de markt van replica horloges een slechte zaak is, omdat het een vorm van merkschade is. Anderzijds zijn er ook altijd mensen die het leuk vinden om ook over een paar klokjes te beschikken die ze van de zwarte markt geplukt hebben. In het verleden behoorde ik vooral tot de eerste groep: zelf heb ik op mijn dertiende ook ooit een replica horloge gekocht zoals een mooie Armani/Rolex replica. Het is te verleidelijk om een replica horloge aan te schaffen, omdat je deze voor een eurootje of vijf/tien kunt bemachtigen. Ze zijn vaak zelfs nog goedkoper dan de budget merken in Europese landen. Daarentegen weet ik ook dat het aanschaffen van dit soort producten eigenlijk vrij zinloos is, omdat:

  • De kwaliteit van deze horloges te wensen overlaat.
  • Vroeg of laat ook deze horloges mankementen zullen krijgen en er maar weinig partijen zijn die replica horloges (willen) repareren.
  • Het enigszins beschamend is om met nep producten over straat te lopen met als doel om indruk te maken op anderen.

 Replica | Hoe ziet een replica horloge eruit?

Soms kan het nog best lastig zijn om een replica te onderscheiden van een echt horloge. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande afbeeldingen.. Op het oog een authentiek exemplaar, maar in feite een replica die je voor nog geen 15 euro kunt bestellen. Om een replica te herkennen moet je soms echt goed kijken. Van een foto oordelen, is vrij lastig, omdat de verschillen vaak minimaal zijn. Het gaat vaak om accenten zoals ander materiaal bezel, goedkoper glas en andere specificaties.  

In mijn geval kocht ik in het verleden weleens replica horloges, omdat het heel erg prettig handelmateriaal was. Echter, zodra er ook maar iets mankeerde in de kern van het replica horloge, dan was de situatie vaak kansloos en kon je deze meteen in de prullenbak gooien. Het horloge was vaak zo spotgoedkoop dat het laten repareren (als je daar een horlogemaker toe bereid kon krijgen) van het horloge duurder was dan de aanschaf van een nieuw exemplaar. Verder is het vaak zo dat de samenstelling van een replica niet zo is als dat van een authentiek horloge waardoor ik er in sommige gevallen geen raad mee wist. Een replica horloge dat ik onlangs toevalligerwijs in mijn handen kreeg, was een gouden Rolex Submariner. Op het eerste gezicht een prachtige replica die relatief zwaar was en bovendien niet enorm nep leek. Het voelde allemaal heel stevig en het klokje bleef maandenlang netjes tikken. Heel erg leuk allemaal, maar het meest essentiële gedeelte: het inkorten van de horlogeband, was geen mogelijkheid. De fabrikant had de schroefjes schijnbaar met lijm vastgemaakt en daarnaast was er op geen mogelijke manier beweging in te krijgen om met een miniscuul pushpintooltje er kleine elementen van het bandje te verwijderen. Conclusie: Bandje moest uiteindelijk vervangen worden..

Nee, replica horloges hebben mij altijd wel geïntrigeerd, maar ze daadwerkelijk dragen, doe en wil ik niet. Het te koop lopen met iets wat in werkelijkheid niets voorstelt, spreekt mij niet aan. Afgelopen jaar heb ik mijn interesse voor replica's verloren, ookal vind ik het geen straf om af en toe het internet af te speuren en de (on)gelijkenissen te zoeken tussen een replica en authentiek horloge. Mijn houding ten aanzien van deze horloges is dus over de jaren heen wel veranderd, omdat ik me nu heel erg goed realiseer dat het kopen en verkopen van replica's een kwalijke zaak is dat niet voor niets strafbaar is. Het grote probleem is natuurlijk dat je veel te makkelijk dit soort producten kunt kopen. Met een beetje rondspeuren op een replica forum dan wel een goedkope Ebay variant zoals Aliexpress kun je al snel wat replica's scoren. De douane kan slechts een fractie (topje van de ijsberg) signaleren en vernietigen, maar evenals de handel in fake Raybans zal de handel in horloge replica's waarschijnlijk ook niet stoppen in de nabije toekomst. Er worden wel dagelijks boetes opgelegd aan mensen die in grote hoeveelheden bepaalde replica producten (o.a. horloges, raybans, schoenen, etc.) aanschaffen. Dit zijn relatief hoge boetes, ookal kun je er in veel gevallen relatief makkelijk onderuit komen door te beweren dat je niet wist dat het om producten ging die ook daadwerkelijk logo's van het officiële merk zouden hebben. Het is voor de douane lastig om eenduidig op te treden tegen de aanschaf van replica producten. Ik zal het niet snel anderen kwalijk nemen als ze een replica importeren, maar dat aanmoedigen doe ik helemaal niet. Zelf heb ik immers ook die producten weleens gekocht. Wat mij wel irriteert is het feit dat mensen via Facebook of Marktplaats deze horloges aanbieden als zijnde 'nieuw en authentiek product'. Zij vragen vaak veel te hoge prijzen voor neppe horloges die in werkelijkheid niet meer dan 20/30 euro waard zijn. Zo krijgen mensen het idee dat ze een officieel horloges aanschaffen voor een spotprijs terwijl ze in feite het twintigvoudige betalen voor een replica die het eerder vroeg dan laat zal begeven en in veel gevallen niet meer gerepareerd kan worden.

Hoe denk jij over replica's? Moeten de boetes op de aanschaf van dit soort producten hoger worden en moeten er strengere controles uitgevoerd worden bij de douane en op websites zoals Marktplaats?