Horloge Freak René C Tierolf

Horloge Freak René C Tierolf

Ik bezat in het begin alleen een Ice watch, later kwam daar een Swatch bij. Ondanks dat ik wist dat mijn vader een Rolex had, interesseerde ik me eerst niet voor horloges. In de nalatenschap van mijn oudoom zat een Omega Seamaster: het eerste horloge dat ik echt leuk en speciaal vond. Ik was eerst altijd van de chrono’s maar nu vond ik deze duiker veel leuker. Het uurwerk zag er vintage uit en het gaf ook een hele andere sensatie om dit horloge te dragen dan bij een sporthorloge.

Ik bezat in het begin alleen een Ice watch, later kwam daar een Swatch bij. Ondanks dat ik wist dat mijn vader een Rolex had, interesseerde ik me eerst niet voor horloges. In de nalatenschap van mijn oudoom zat een Omega Seamaster: het eerste horloge dat ik echt leuk en speciaal vond. Ik was eerst altijd van de chrono's maar nu vond ik deze duiker veel leuker. Het uurwerk zag er vintage uit en het gaf ook een hele andere sensatie om dit horloge te dragen dan bij een sporthorloge. Na enig speurwerk stuitte ik op een chrono van Seiko. Na een week merkte ik dat het horloge toch niet bij mij paste. Daarna zag ik een leuke Seiko divers watch; ik heb de chrono daarvoor ingeruild. Dit was de eerste keer dat ik een ander type horloge om mijn pols had: hiervoor had ik alleen maar chrono’s in mijn collectie. Dit uitstapje opende mijn ogen en het horloge is nu één van mijn favorieten. Het horloge is mijn favoriet omdat het een prachtig zwart horloge is met een lume die veel spectaculairder is dan bij mijn andere horloges.

Ik ben constant op zoek naar horloges om in te kopen. Het zoeken naar goede dealtjes is een aparte ervaring. Door mijn oma ben ik ook horloges gaan verkopen: zij wilde namelijk een Omega van de hand doen. Door heel erg mijn best te doen, leerde ik heel veel. Het werd steeds leuker, en beetje bij beetje ging ik een prijs categorie omhoog. Op mijn verjaardag kreeg ik een bijzonder cadeau: een Oris uit 1950. Het horloge liet mij weer een ander deel zien van de horlogewereld. Die vintage Oris heb ik heel vaak om, omdat het zo leuk is om hem op te winden. En uiteraard is het een logische keus, omdat dit horloge goed past bij de kleding die in mijn kast hangt.

Nu onderscheidt mijn collectie zich in een vintage deel en een soort duikers deel. Ik probeer steeds beter te worden in onderhandelen en verkopen. Mijn droom horloge is de Omega Speedmaster Professional Moonwatch: het is werkelijk een prachtig horloge. Ik vind hem zo bijzonder omdat het een verhaal heeft, en niet veel mensen ermee lopen. Daarbij vind ik het ook mooi dat het horloge in 60 jaar tijd nog steeds dezelfde basisvorm heeft. Ik begin ook steeds meer van ‘simpele’ vintage horloges te houden en dat is de Speedmaster ook. Mijn ouders vragen me soms “Waarom geen Rolex?”, en dan antwoord ik: “Omdat ik niet als iedereen wil zijn.” Een Rolex is ook niet zo speciaal meer in het straatbeeld en een Speedmaster wel. Ik zou ‘horloges’ niet mijn vak noemen: ik zou eerder zeggen dat het mijn passie is waar ik ooit misschien mijn vak van wil maken. Ik dacht altijd dat vooral ouderen horloges kopen en verkopen, maar er komen steeds meer jongeren bij en het onderlinge contact is echt geweldig. De (online) community zorgt voor veel leermomenten waarbij ik steeds meer te weten kom over horloges. Door deze community krijgen mensen bijvoorbeeld te horen dat ze best een speciaal horloge in huis hebben. Net zoals mijn vader erachter kwam dat hij een speciale Seiko heeft uit de film Ghostbusters. Een geweldige film trouwens!

Ik heb ongeveer 15 horloges variërend van een replica Rolex tot Seiko. Ik probeer ongeveer iedere dag een ander te dragen maar het gevoel bij horloges en wat ik aan kleding aan heb, bepaalt uiteindelijk welke ik draag. Ik koop zelf geen replica horloges maar ik krijg ze vaak en daarna verkoop ik ze. Ik ben het er niet mee eens dat replica horloges voor 'neppe mensen zijn', want dat is mede afhankelijk van de drager van het horloge en de reden waarom hij deze draagt. Bovendien vind ik dat iedereen moet kunnen dragen wat hij of zij wil dragen. Bovenstaande afbeeldingen bevatten horloges uit mijn collectie.