Dressy | Vintage | Duiker Horloges

Dressy | Vintage | Duiker Horloges

De echte horloge liefhebber stemt zijn horloge af op de tijd van het jaar, de gelegenheid/het evenement en de rest van zijn kleding. Ga je naar een feestje, dan moet het horloge niet te uitbundig zijn, maar natuurlijk wel aanleiding geven tot een gesprek. Onder een netjes pak draag je geen G-Shock of ander type sporthorloge en zo zijn er nog een hoop dresscodes die verwant zijn aan het dragen van een horloge. Het kan dus best lastig zijn om het juiste horloge bij de juiste gelegenheid, kleding en tijd van het jaar te dragen. Deze blog gaat over de verschillende soorten horloges die er op de markt verkrijgbaar zijn.

Dressy Horloges

Een echte definitie van dit type horloge is lastig te geven. Het gaat om een horloge dat niet schreeuwt om aandacht (waardoor je kleding een tekort aan attentie zou oplopen), maar tegelijk wel enige body geeft. Het horloge moet dus strak zijn, geen exotische knoppen of kleuren, maar gewoon degelijk en stijlvol. Veel mensen kiezen als 'dressy horloge' een simpel zwart horloge dat past bij haast ieder overhemd of pak. Bijna ieder horlogemerk heeft wel een paar dressy watches in het assortiment. Een metalen band past niet binnen dit beschreven plaatje, ookal verschillen daar de meningen over. Hieronder is een Parnis en een Pulsar te zien die naar mijn mening goede voorbeelden zijn van dressy horloges.

Vintage Horloges

Dit zijn de horloges die grofweg uit het tijdperk vanaf drie decennia geleden stammen. Deze horloges zijn niet alleen oud, maar hebben vaak veel gebruikssporen en beschikken in sommige gevallen over bizarre soorten kronen of bijzondere ingraveringen aan de rand van het horloge. Hieronder zie je een paar mooie voorbeelden van horloges die uit de tijd voor 1990 stammen en die in Rusland (ten tijde van de Sovjet Unie) geproduceerd zijn. Evenals het dressy horloge moet dit horloge bovenal stijlvol zijn, maar het mag wel over exotische karakteristieken beschikken. Onderstaande horloges beschikken bijvoorbeeld over een apart type klok waarbij je de tijd niet kunt aflezen zoals wij gewend zijn. Dit is een overdreven variant van wat voldoet aan het fenomeen 'vintage', maar het geeft vaak wel heel erg veel aanleiding tot een gesprek.. Dit type horloges past bij de definitie die gegeven wordt door de Encyclo:

Vintage een chique woord voor tweedehands, wordt meestal gebruikt voor haute couture kledingstukken van een aantal jaren oud, maar kan ook slaan op authentieke kleding.

Een vintage horloge krijgt pas deze titel op moment dat het een chic horloge uit een relatief ver verleden betreft die bovendien op moment van kopen ook al een reputatie had. Een prulletje uit de jaren '50 wordt dus niet aangemerkt als zijnde een 'Vintage' horloge. 

Duiker Horloges

Bij dit type horloge is het vooral belangrijk dat het praktisch is. Een sport horloge kan gezien worden als de joggingbroek onder de normale broeken. Deze horloges zien er vaak opmerkelijk uit, maar ze zitten lekker en beschikken vaak over functies die enorm praktisch zijn voor tijdens het sporten. G-Shocks zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt om te timen hoe lang je over iets doet en bovendien zijn deze horloges water resistent (handig voor zwemmers) en blijven ze functioneren in barre omstandigheden (handig voor bergbeklimmers). De extravagante uitstraling (vooral veroorzaakt door bizarre kleurmogelijkheden) maakten dit soort horloges zeer populair onder jongeren. De afgelopen jaren merk je wel dat de G-Shock trend aan het afnemen is.. Daarnaast kenmerken dit soort horloges zich ook doordat ze vaak over een 'lume' functie beschikken waardoor ook 's nachts de tijd af te lezen is. 

Overige Horloges

Er zijn natuurlijk heel erg veel horloges die niet in een van de bovenstaande categorieën in te delen zijn. Het mooiste voorbeeld vind ik merken zoals Rolex en Hublot. Prachtige merken die eigenlijk binnen een aparte categorie vallen. Dit soort horloges worden doordeweeks gedragen op de werkvloer, naar flamboyante feestjes en naar zakelijke aangelegenheden. Anderzijds behoort Rolex ook tot het type van sporthorloges, omdat deze klokjes steevast blijven werken ookal zijn er barre weersomstandigheden (bij het bergbeklimmen) of zwem je over de bodem van een oceaan. Bovendien zijn deze horloges voor sommige beroepen simpelweg noodzakelijk. Zo is een piloot erbij gebaat om ook op honderden kilometers hoogte zijn horloge te kunnen gebruiken (door magnetische velden en andere omgeving kan een horloges bezwijken op bepaalde hoogtes). Rolex maakt bijvoorbeeld ook horloges met 24-uurs aanduidingen, zodat mensen die werk verrichten in donkere ruimtes (zoals vulkanen) ook weten of het dag of nacht is.